Konsten under 1800-talet

Under 1800-talet fick skönlitteraturen som konstart sitt genombrott. Med teknisk framsteg i tryckarkonsten kunde tryckeriet producera i allt snabbare takt, och där läskunnigheten kunde uppfattas blev alla sorters skrifter som tidningar, pamfletter och romaner viktiga både som kulturellt och poetiskt verktyg.

Romantiken hade länge stort grepp om romanerna, som hos Walter Scott.

Walter Scott (1771-1832) grundade den historiska romanen i modern tappning, han var också den mest lästa författaren av skönlitteratur under sin livstid. Romanerna som han skrev var fyllda av äventyr med riddare som huvudroll.

I Walter Scotts mest kända roman roman ”ivanhoe” är det historiska personer som antar rollerna, fast huvudrollen har en påhittad karaktär. Senare började författarna skriva ur bondens, småborgarens eller hantverkarens perspektiv.

Den mera realistiska inriktningen inom konsten och litteraturen uppkom och detta Första utgåvan av Oliver Twist.ledde till övergången mot en ny realism. Charles Dickens blev den första författaren som med hjälp av sina realistiska beskrivningar av Londons fattiga sida väckte empati hos flera, även hos de högre ställda. Ett ex. på ett sådant verk av honom är Oliver Twist (1837) som även har filmatiserats och gjorts flera teatrar av. Boken räknas till kategorin realistiska romaner. Målet i denna kategori var att dra uppmärksamhet till sociala problem i samhället samt åstadkomma samhällsdebatt. På bilden syns första utgåvan av boken Oliver Twist.

Inom musiken på 1800-talet blev kompositörerna självständiga konstnärer. Detta gjorde att möjligheten att rikta sig till en större publik också avspeglades i musiken. Kända kompositörer var den romantiska kompositören Franz Schubert och Frederic Chopin. Inom operan blev Richard Wagner mycket omtyckt med sina dramatiska och storslagna kompositioner. Nya verk uppfördes för en borgerlig publik.

När tyngdpunkten för bildkonstens utveckling gick över från Rom till Paris fick konstnärerna en mycket bättre synvinkel på verkligheten runt omkring dem. När konstverk blev en fri marknadsvara så blev det viktigt att anpassa sig till marknadens smak.

Under utvecklingen gick Jean Désiré Gustave Courbet som var en fransk målare, ledande inom den franska realismen. Med honom hade han Jean Millet som också var en fransk målare. Courbet och Millet var i spetsen av konst i utveckling. Man gjorde stora fram steg och materialutvecklingar i slutet av 1800-talet när man började använda sig av (järn och stål) även i arkitekturen. Eiffeltornet uppfördes till utställning år 1889 i Paris. I ornamentiken spelade gjuten eller smidd metall en viktig roll.

Källor: (Labyrint 1) (http://www.bibelskolan.com)

Jesper, Iisa, kasper

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s