Konservatismen

Konservatismen är en av de tre huvudideologierna, likadant som liberalism och socialism. Många hävdar ändå att konservatismen är mer ett förhållningssätt än en ideologi. Konservatismen har stått som motpol till liberalismen och socialismen, vilka betraktas som radikala ideologier som vill föra bort samhället från dess naturliga ordning. Konservatismen är kulturbevarande och traditionalistisk och man skyddar nationell kultur och den västerländska traditionen.
Edmund-Burke-portrait-006

Edmund Burke (1729-1797) betraktas som konservatismens grundare och lärofader. Han var en irländsk filosof som ansåg att det var varje undersåtes skyldighet att lyda statens traditionella lagar och tankesätt. Enligt honom fanns det ingen naturrätt som gav alla människor rätt till lycka och frihet.
Burke sa att samhället är viktigare än individen, vördnaden för traditioner och sedvänjor viktigare än förnuftet och tron på historiens inneboende förnuft är viktigare än framstegstron.

Alla tog inte emot revolutionens idéer om frihet och jämlikhet med öppna armar. Adeln och prästerna hade emot att arbetarklassen samt bönderna fick rösträtt och att alla blev tvungna att betala skatt. I Burkes bok ”Reflections on the Revolution in France” skriver han med bestämdhet att samhällets undergång är oundviklig om pigor och drängar görs till husbönder. Den sociala ojämlikheten grundade sig alltså, enligt Burke, på nedärvda traditioner samt människans natur.

refl

Idag blåser det konservativa vindar i Europa, till skillnad de senaste åren då liberalismen var störst. I Storbritannien har nyligen det Konservativa partiet vunnit stort i parlamentsvalet. I Finland har tre konservativa parti valts in i regeringen, Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet. Just nu pågår en regeringsförhandling.
Orsaken till att konservatismen har ökat är troligtvis att den liberala utvecklingen har gått så snabbt framåt. Det har blivit för mycket för många.

centern perusssamlings

Enligt konservativt tänkande är det främst traditionen som ska ge vägledning för hur samhällen ska utvecklas. Man vill bevara de gamla, traditionella och historiska sederna och man är rädd att samhället ska gå under om man förnyar lagar, traditioner och tankesätt.

Källor:
Labyrint 1
konservatism.se

Bildkällor: Bild 1, bild 2, bild 3, bild 4, bild 5

Essi Unkuri, Heidi Löfroth, Anton Kronqvist och Emma Söder

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s