Konservatismen

Konservatism, som betyder ”att bevara” går huvudsakligen ut på att bevara och utveckla gamla traditioner; eftersom det har funkat i många generationer, varför då ändra det?
Man tycker att det inte finns en samhällsmodell som passar för alla. Konservatismen går i motsatt riktning till socialism och liberalism. 

De av högre klass, alltså adeln och prästerna tyckte den franska revolutionens gatustrider, demonstrationer och avrättningar var tillfälliga nycker av en okunnig folkmassa. De rika hade olikt bönderna mycket att förlora, så varför låta sig själv förlora den rikedom man föds in i.
De förknippade demokrati med en okunnig majoritets godtycke, som enligt dem måste bekämpas.

Enligt den irländske filosofen Burke fanns det ingen naturrätt som gav alla människor jämbördig rätt till lycka och frihet.  Det enda motivet till att rättigheterna skulle respekteras var att de utgjorde en del av en traditionell rättsordning.

Den sociala ojämlikheten grundade sig enligt Burke på människans natur och på nedärvda traditioner. På grund av detta skrev Burke i boken ”Reflections on the Revolution in France” 1790 att samhällets undergång inte går att undvika om pigor och drängar görs till husbönder.

Varje samhälle har ett komplicerat system av seder och bruk och traditioner, som växt under historiens gång och anpassat sig till utvecklingen i staten och i samhället. Burke tyckte att traditionerna ger den rätta vägledningen för samhällets utveckling. Varje snabb förändring strider mot Burkes gradvisa utveckling, som han iakttar i den historiska utvecklingen och därför blev hans kritik av den franska revolutionen grym.

Den konservativa ideologin blir på alla punkter ett motsatsförhållande till upplysningens liberala idéer. För Burke är samhället viktigare än individen, vördnaden för traditioner och sedvänjor viktigare än förnuftet, tron på historiens inneboende förnuft är viktigare än framstegstron.

En individ hade endast betydelse om han skötte sina förpliktelser där var hans ursprung hade varit. Staten däremot uppfattades som en organisation med egen personlighet. Monarki, kyrkan och traditionella familjevärden formar den politiska konservatismen som dök upp under 1800-talet. Konservatismen har ändrats men finns ännu idag.

Niklas, Jonas & Kajsa

Källor: Labyrint 1 s.345-346
http://web.comhem.se/~u13115096/Ideologierna/konservatism.html

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/konservatism

http://www.konservatism.se/konservatismen1.htm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s