SOCIALISMEN

SOCIALISMEN

Socialismen uppstod på 1800 talet genom stor orättvisa genom arbetarna och de som ägde t.ex fabrikerna eller bankerna (kapitalister). Man pressade ner lönerna kraftigt och man hade ingen ekonomisk trygghet. Man strävade efter jämlikhet mellan arbetarklassen och arbetsgivarna, så kom man på iden att man tillsammans skulle äga fabrikerna osv. Den socialistiska ideologin växte fram genom insikten om den nya sociala industrimisären. Socialistiska ideologin betyder idén om en social solidaritet mellan kapitalägare och arbetarna. Tanken med socialismen var att det skulle vara rättvisa och jämlikhet. Man vill speciellt ändra på de ekonomiska skillnaderna i samhället. Socialister menar att man bättre löser problem tillsammans än ensam.  Motsatsen till socialismen var kapitalismen.

Karl Marx och Friedrich Engels skrev boken Manifestet som blev grunden för den moderna socialismen. Boken var en politisk skrift och publicerades under revolutionsåret år 1848. Budskapet i skriften var att föra klart för arbetarklassen om maktkampen mellan kapital och arbete. Skriftens grundidé var att arbetarklassen måste ta över makten i samhället och staten skulle få fritt bestämma och fördela produktionsresultaten.

Karl Marx hade många ekonomiska teorier där han beskriver vad som kan hända i ett kapitalistiskt samhälle. De här teorierna blev kritiserade av Eduard Bernstein. Han betonade att socialismen skulle förverkligas  genom fredliga genom fredliga medel och att ekonomiska förhållanden inte kunde förklara människans alla behov. Av den lärostriden splittrades marxismen i flera delar bl.a revolutioner kommunism  och revisionistisk social demokrati och då 1900-talet började så blev socialismen en stark politisk kraft.

I dagens läge syns socialismen på att vi människor har makten över våra arbeten och vårt samhälle. Vi har rätt att påverka genom rösträtt och vi har rätt att säga våra åsikter och vara med och bestämma. Demokratiskt strävar man idag ännu efter jämlikhet inom vissa partier, t.ex socialdemokraterna.

Marx_oldKarl_Marx
Karl Marx

KÄLLOR: Labyrint 1 s. 346- 351
http://www.mimersbrunn.se/Socialismen_6069.htm

Gjort av Oskar Pajoslahti, Oliver Lindfors och Ebba Westerback.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s