Konsten på 1800-talet

Samhällets förändringar avspeglas i alla konstformer – litteratur, bildkonst, arkitektur och musik.

Under 1800-talet fick skönlitteraturen sitt genombrott som konstart och påverkningskanal. Tack vare tekniska framsteg i tryckeribranschen blev produktionen allt snabbare. Läskunnigheten blev allt vanligare och alla former av skrifter, exempelvis tidningar och romaner, blev viktiga kulturella och politiska redskap. Läsningen fik även en stor roll för den nationella frigörelsen.
Sir Henry Raeburn - Portrait of Sir Walter Scott.jpg

Romantiken hade länge ett starkt grepp om romanerna. Walter Scott kan betraktas som den egentlige skaparen av den historiska romanen och blev mycket populär och imiterad runt om i Europa. Till samma kategori hör även Victor Hugo och Alexander Dumas.

Flera romantiska författare övergav dock det traditionella och började skildra bredare miljöer ur bondens, småborgarens eller hantverkarens perspektiv. Charles Dickens var den första författaren som väckte empati för de nödställda genom sina realistiska skildringar av Londons avigsidor, exempelvis i boken Oliver Twist, 1837. Målet var att framhäva sociala problem och skapa samhällsdebatt.

Inom musiken trädde kompositörerna fram som självständiga konstnärer, utan att vara bundna till kyrkan och hovet. Man kunde nu rikta sig till en allt bredare publik och det blev populärt att skapa stora symfoniorkestrar. Kända romantiska kompositörer är Franz Schubert, Felix Mendelssohn och Frederic Chopin. Inom operakonsten var Richard Wagner det stora namnet.

Richard Wagner – Ride of the Valkyries

Gustave Courbet 018.jpgInom bildkonsten gick man snabbt över till en romantisk realism. Tyngdpunkten för bildkonstens utveckling övergick från Rom till Paris och konstnärerna lade nu fokusen på verkligheten runt omkring dem. Man började skildra arbetaren, det jäktade borgerliga gatulivet och andra näraliggande motiv. Konstverken blev en fri marknadsvara och det var därför viktigt att anpassa sig till marknadens smak. Courbet och Millet var viktiga personer för denna utveckling.

Inom arkitekturen tog det nya industriella stadssamhällets rotlöshet sig uttryck. Mot slutet av 1800-talet började de moderna tekniska framstegen och materialutvecklingen, exempelvis järn och stål, synas även i arkitekturen. Den följande världsutställningen i Paris präglades väldigt mycket av en nyskapande stil, Jugend. Speciellt Wien blev ett centrum för jugendarkitektur.

Världsutställningarna, som startade i London1851, var också i sig ett uttryck för den industriella utvecklingstanken och för behovet att visa upp framstegen. Världsutställningarna var dessutom en arena för fredlig nationell konkurrens.

Källor: (Labyrint 1, Gullberg & Lindholm), (Ne.se)

Anton N, Eddie A, Robin S, Christoffer A, Karolina L

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s