Regeringskrisen

Nu är den över. Men ännu igår hade vi en regeringskris i Finland. Regeringskris betyder att regeringen riskerar att falla. Det är inte så farligt som det låter. Här kommer några ord om vad det har varit frågan om.

SSS-regeringen, dvs. Finlands regering bestående av Sipiläs Centern, Stubbs Samlingspartiet och Soinis Sannfinländarna, har i veckan diskuterat sjuk- och hälsovårdsreformen (SOTE-reformen). Centern vill att Finlands sjuk- och hälsovård skall upprätthållas av 18 sjuk- och hälsovårdsområden medan Samlingspartiet anser att antalet sjuk- och hälsovårdsområden borde vara 5.

Samlingspartiet, som får sina röster från storstäderna, anser att 5 sjuk- och hälsovårdsområden i anknytning till Finlands fem universitetssjukhus (Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg) skulle innebära stora besparingar. Centern anser däremot att så få sjuk- och hälsovårdsområden är ett hot mot servicen på landsbygden, varifrån de får sina röster. Statsminister Sipiläs parti (Centern) är alltså rädd för att de mindre centralsjukhusen, t.ex. Vasa centralsjukhus, skulle mista sin specialstatus som jourhavande sjukhus med BB och kirurgi om antalet sjuk- och hälsovårdsområden skulle minska.

Därav konflikten inom regeringen. Sannfinländarna har däremot lyst med sin frånvaro, kanske för att de tappat i de senaste gallupundersökningarna. I den senaste fick de 10 %. Det betyder att de endast skulle få 10 % av rösterna om det skulle hållas val idag.

För att inte förlora sina väljare måste alltså både Centern och Samlingspartiet agera enligt med sina väljares åsikter. Därför har de hållit fast vid sina krav. Statsminister Sipilä hotade med att gå till president Niinistö och anhålla om avsked om inte Samlingspartiet gick med på hans krav. I klarspråk betyder det att han hotade med att fälla sin egen regering. För att vara mer exakt skulle Samlingspartiet ha fått lämna regeringen. Vad skulle ha hänt efter det då? Jo, antingen a) eller b).

a) Centern skulle ha sökt efter nya partier att ta med i regeringen. Centern och Sannfinländarna har tillsammans 86 mandat i riksdagen. Men det räcker inte för att kunna regera. För att kunna regera effektivt behöver en regering en majoritet av riksdagens ledamöter bakom sig, dvs. minst 101 stycken (av totalt 200). Detta kallas för en majoritetsregering. Därför skulle Centern ha inlett förhandlingar med sannolikt SFP (10 mandat) och KD (5 mandat) och såldes eventuellt ha fått ihop en ny regering med exakt 101 riksdagsledamöter bakom sig. Den nya regeringen skulle alltså ha bestått av C, Sannf, SFP och KD.

b) Ett förtida riksdagsval skulle ha utlysts. Om Centern inte skulle ha kommit överens med andra partier om en ny regeringsbas skulle nyval ha ordnats. Det betyder att det skulle ha hållits ett nytt riksdagsval, 3,5 år i förtid. Och då skulle vinnande parti få bilda en ny regering. Hur skulle det då ha gått?

Skärmavbild 2015-11-07 kl. 20.12.30

Statistiken är från svenska.yle.fi (4.11.2015)

Centern skulle alltså ha vunnit valet. Ifall de inte skulle ha tagit skada av sjuk- och hälsovårdsreformen och deras hårdnackade krav. Samlingspartiet skulle ha blivit tredje största parti, ifall de inte hade fått fler röster på grund av deras krav. Socialdemokraterna (SDP) skulle däremot ha gått fram rejält och blivit näst största parti, medan Sannfinländarna skulle ha tappat rejält. Detta tyder på att en stor del av väljarna har gått från att stöda Sannfinländarna till att istället stöda SDP, inte minst på grund av arbetsmarknadsfrågorna (Sannfinländarna har suttit med i en regering som gjort nedskärningar som mest drabbat de utsatta i samhället). De gröna skulle även de ha gått framåt i ett förtida riksdagsval.

Om det skulle ha gått så långt skulle Centern troligtvis ha vunnit det nya valet och fått bilda regering. Men frågan är med vem? Skulle det då ha blivit med SDP och de Gröna eller någon annan? Det kan vi bara spekulera kring.

Nu blev det i alla fall inte så. Centern och Samlingspartiet enades kring en märklig lösning där antalet sjuk- och hälsovårdsområden förblir 18, men antalet upprätthållare blir 15. Centern kan alltså ses som vinnare i striden inom regeringen, men det finns ett men…

Samlingspartiets kanske största mål, nämligen att privatisera mera, verkar ha gått igenom i den överenskomna SOTE-reformen. Modellen är hämtad från Sverige och innebär att alla människor har rätt att själva välja om de anlitar offentlig (kommunal/statlig) eller privat sjuk- och hälsovård. Oavsett val är det kommunen, dvs. skattebetalarna, som står för notan. Pengarna följer alltså klienten. Det här har Samlingspartiet varit ute efter under många år. Orsaken är att det gynnar de privata vårdföretagen. Kom ihåg att Samlingspartiet är företagarnas parti. Därför kan man fråga sig ifall Samlingspartiet med Stubb i spetsen har ställt så hårda krav angående antalet sjuk- och hälsovårdsområden enbart för att i förhandlingar ge efter och istället kräva ”pengar-följer-klienten-modellen”.

Samlingspartiet kan alltså också ses som vinnare. De har lyckats driva igenom sina mål genom ett politiskt rävspel. Duktigt av Stubb i så fall. Dessutom hade Samlingspartiet knappast velat uteslutas ur regeringen. För det första innebär det att man sitter i opposition, varifrån ingen reell makt utövas. För det andra har regeringen hittills drivit en s.k. samlingspartistisk politik. Det betyder att regeringen har fattat såna beslut som Samlingspartiet stöder och som ingår i deras målsättning. Mera om detta nån annan gång.

Sami S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s