Slaget om Narvik

9 april 1940 Norge, Tyskland har gjort en invasion mot hamnen i Narvik. De norska pansarskeppen KNM Norge och KNM Eidsvold har blivit torpederade i Narviks hamn. Den norska kommendören, överste Sundlo, ville överlämna staden. Kapitulation undveks genom att 200 norska soldater undkom i en dramatisk flykt längs Ofotbanen (järnväg mellan Narvik och den svenska gränsen).

10 april, den brittiska 2. Jagarflottiljen kunde oupptäckt åka in i Ofotsfjorden fram till Narviks hamn och slå till där de tyska patrullbåtarna hade lämnat sina patrullzoner av oklar anledning. Tre brittiska jagare attackerade fem tyska jagare som var ankrade, och sedan sänkte de dessutom två tyska malmfartyg och senare ytterligare fyra lastfartyg. Tyskarna slog tillbaka och öppnade eld mot britterna. Vid stridens slut hade britterna förlorat två jagare fått en tredje svårt skadad. tyskarna hade förlorat två och fyra hade allvarligt skadats. Sju tyska försörjningsskepp hade också sänkts.

Det andra brittiska anfallet gjordes den 13 april då fyra tunga jagare och fem lätta jagare åkte in i Ofotsfjorden och skulle ta tyskarna med överraskning. Men tyskarna hade redan knäckt de brittiska marinkoderna och visste exakt vad som skulle komma. Tyskarna var redo med två av sina jagare när den brittiska styrkan kom. Den första förlusten var på den brittiska sidan då en av jagarna blev träffad av sex granater och var tvungen att avbryta striden för tillfället. Skottväxlingen fortsatte i en timme och de tyska jagarna tog större skada. Den tyska ledningen i Narvik bestämde att de skulle retirera in i Rombaksfjorden, där fortsatte de uppför fjorden och satte sina skepp på grund och övergav dem. Den tyska flottan var utslagen och det andra slaget om Narvik var över.

Striden fortsatte på land när tyska styrkor nedkämpade en norsk bataljon på Björnfjell nära svenska gränsen. En tysk uppmarsch blev stoppad av norska befälsskoleelever i Gratangen. Senare blev en annan norsk bataljon nedkämpade på natten i Gratangen. Efter detta började en 40 dagars sammanhängande norsk offensiv. Efter kontinuerliga strider blev bergen i Läigastmassivet och på Kubergplatån erövrade. Slaget på nordfronten nådde sin höjd punkt med hårda strider under maj-juni. Under den första veckan i juni var det bara frågan om tid innan den tyska krigsledningen skulle tvingas kapitulera, men vid den tiden så bröt sig tysklands stridsmakt igenom fronten i Frankrike och de allierade beslutade att dra sig ut ur Norge. Den 8 juni var de norska styrkorna tvungna att laga ner vapnen.Tysklands förluster i striden var ett avgörande hinder för deras planerade invasion av Storbritannien som skulle genomföras på hösten 1940.

Källor: Labyrint 2 s.114 och https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_om_Narvik

Wiljam eklund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s