Andra världskrigets inledande skede

Det hann bara gå en ynka vecka efter att Molotov-Ribbentroppakten undertecknats i Moskva förrän tyska trupper anföll polen. Hitler anklagade polackerna för provokationer vid gränserna. 1 September 1939 var datumet. Två dagar senare, det vill säga 3 September förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Italien ställde inte upp, men nu var andra världskriget igång.

Man hade räknat med att detta krig skulle bli ett likadant utnötningskrig som första världskriget. Fransmännen hade inget problem med att lita på sin kraftiga försvarslinje mot Tyskland och var redo på motanfall. Tyskland använde sig av en annan krigsföring än vad de tidigare gjort. Den nya taktiken var att gripa en motståndare i taget utan förvaring och med stor styrka. Detta kallades ”blixtkrig” (Blitzkrieg). Genom radiokommunikationen som de använde sig av kunde man nu kommunicera enkelt med pansartrupperna och flyget. Blixtkriget fick en bra början.

Inför anfallet mot Polen samlade tyskarna 1,5miljoner man medans polackerna endast hade möjlighet till 1 miljon. På tre veckor var Polen besegrat tack vare pansartrupperna och bombplan. Efter detta använde man överenskommelsen i Molotov-Ribbentroppakten som betydde att Sovjetiska trupper trängde in från öster till den överenskomna linjen.

Källor:

Labyrint 2

Kajsa Granlid

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s