Förödande bomb i Hiroshima

Den 6 augusti 1945 klockan 08:15 släppte USA en atombomb över staden Hiroshima i Japan. Bombningen skedde på order av den amerikanska presidenten Harry Truman. Staden totalförstördes bortsett från enstaka byggnader. Hundratusentals människor miste livet eller blev allvarligt skadade.

Mot andravärdskrigets slut hade flera japanska städerna förstörts av USA. Den viktiga industri och hamnstaden Hiroshima var en av de få städerna som inte utsatts för amerikanska attacker. Men den 6 augusti 1945 lämnade sju amerikanska flygplan den ockuperade Japanska ön Tinian och styrde mot Hiroshima. Enola Gay var ett av de sju amerikanska planen. Detta var det ända flygplanet som var lastat med en atombomb. I Hiroshima hade man tagit emot varningar för bombflygplan men det visade sig vara falskt alarm. Ingen anade vad som var på väg mot staden.

Mushroom cloud from the Nagasaki atom bomb rises some 60,000 feet (11 miles) into the atmosphereBomben som började kallas ”Little Boy” fälldes från Enola Gay klockan 08:15. Den släpptes från 10 000 meters höjd och föll i cirka 57 sekunder innan den exploderade ungefär 600 meter över Hiroshima. Över explosionspunkten bildades ett svampaktigt rött moln. Hiroshima blev mål för den första atombomben använd i krig.

Tryckvågen som uppstod av bomben kändes av på 60 kilometers avstånd. Fönsterrutor förstördes till och med 15 kilometer från bombplatsen. Där atombomben slog ner förstördes allt inom radien 1.6 kilometer. Värmevågen som kom från bomben antände flera eldar som tillsammans bildade en massiv eldstorm. Elden förstörde allt den kom åt inom ca 10 kilometer. Denna brand pågick i timmar. 90 procent av alla hus i Hiroshima förstördes av bomben.

Hiroshima bombing anniversaryDet är fortfarande inte klart hur många som miste sitt liv i Hiroshima. Man anser att drygt 100 000 dödades eller skadades och att mycket fler avled senare på grund av skador och strålningen. Av de som överlevde har endast få kunna leva ett normalt liv.

Det fanns flera orsaker till varför USA släppte bomben. De ville ge tillbaka efter Japans attack mot Pearl Harbor. USA ville få ett snabbt slut på andravärldskriget, de ville få Japan att kapitulera. Det fanns även politiska motiv för USA att släppa en atombomb. Eftersom Kalla kriget hade inletts ville president Truman visa Stalin att USA inte var ett land att leka med.

Amanda Samelin

Källor:
http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/atombombningen-av-hiroshima-och-nagasaki
http://laromkarnvapen.se/historia/hiroshima-och-nagasaki/

Bildkällor:
https://awesometalks.wordpress.com/2008/08/07/bockscar-the-forgotten-plane-that-dropped-the-atomic-bomb/
http://tucson.com/gallery/news/blogs/morgue-tales/photos-hiroshima-bombing-anniversary/collection_0c7e45a6-fded-11e2-b5ab-001a4bcf887a.html#9

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s