Tysklands anfall mot Polen

För två veckor sedan skrev Tyskland och Sovjetunionen en nonaggressionspakt där de lovade att inte anfalla varandra. Pakten heter Molotov-Ribbentrop-pakten eftersom det var utrikesministrarna som förhandlade om detta. Detta resulterade i att Tyskland anföll Polen 1.9.1939 klockan 04.45.

Tyskarna hade omkring 1,5 miljoner män i sin armé för anfallet mot Polen medan Polen endast kunde ställa upp med en armé på 1 miljoner män. Tyska pansarvagnstrupper kom snabbt långt in i Polen och samtidigt var tyska så kallade luftwaffe (bombplan) och ständigt bombade polska städer.

Tyskland har inte samma krigsmetod som i första världskriget. I första världskriget hade det blivit ett så kallat utnötningskrig men nu har de en ny metod som kallas blixtkrig (blitzkrieg). Blixtkrig går ut på att angripa en motståndare i taget helt utan förvarning och använda sig av en stor styrka. Snabba och kraftfulla pansarattacker och luftwaffes bombningar var effektiva och oväntade. Detta är möjligt eftersom dessa två kan kommunicera via radio och kan sammarbeta bra.

Storbritannien och Frankrike förklarar nu krig mot Tyskland och Italien ställer sig utanför. Andra världskriget har börjat!

Jennie Björkell

Källor:
Labyrint 2 Internationella relationer
http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/andra-varldskriget-borjar-hitler-anfaller-polen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s