Undret vid Dunkerque

Den 25 maj 1940. För 2 veckor sedan gick tyska trupper till anfall mot Frankrike, Holland, Belgien och Luxemburg. Belgien har nu kapitulerat till Tyskland. Hela 400 000 brittiska och franska soldater som är i Belgien ligger i farozonen. Den 26 maj blev de instängda mellan havet och de tyska trupperna.

Det sades att den 24 maj skulle tyska styrkor med stridsvagnar anfalla de sista hamnarna vid Belgien och Frankrike, nämligen Ostende och Dunkerque. Men att Hitler gav plötsligt order om att avbryta detta och beordrade infanteristyrkor att istället ta hand om hamnarna. Medan Hitler ändrade sina planer passade de allierade på att organisera sig och försöka evakuera så många soldater som bara möjligt från Dunkerque.

Den 4 juni. Evakueringen av brittiska och franska soldater från Dunkerque, operation Dynamo, startades den 26 maj och varade i nio dagar. Ungefär 340 000 soldater klarade sig, vilket ses som ett mirakel. Ingen trodde att så många skulle klara sig. Ändå blev cirka 40 000 stridsfångar och 70 000 miste livet.

Britterna och fransmännen förlorade massor med krigsmaterial, bland annat stridsvagnar, lastbilar och artilleripjäser. Cirka 60 000 fordon tappade de som tyskarna fick. De hade ont om resurser så detta påverkade dem väldigt mycket.

Men ändå firades det att så många hade lyckats evakuerats. Den brittiska flottan klarade av att göra denna evakuering med hjälp av flera tusen privatskeppare. Britterna förväntade sig att de kunde som mest rädda runt 50 000 soldater. De flesta av civilbefolkningen i Storbritannien hade förstått hur illa till de låg i kriget och kunde då pusta ut efter att nästan alla klarat sig. De soldater som klarade sig kunde kan nu slå sig ihop med resten av de brittiska trupperna som fortsätter att kämpa mot tyskarna.

Källor: http://www.militarhistoria.se/artiklar/andra-varldskriget/dunkerque-1940/

http://www.so-rummet.se/aret-runt/undret-vid-dunkerque

Anton Nygård

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s