Blodig drabbning mellan japaner och amerikaner på liten ö

7 December 1941. Japanerna har precis attackerat den amerikanska flottbasen Pearl Harbor, när ett plan måste nödlanda på den isolerade ön Ni’ihau på staten Hawaii.

Det var för nu en vecka sedan den 22-årige japanska första klass piloten Shigenori Nishikaichi, som deltog i attacken på Pearl Harbor, tvingades nödlanda på den privatägda ön Ni’ihau. Nishikaichis Mitsubishi A6M2 Zero stridsplans gastank hade skadats i en drabbning med en mängd amerikanska Curtiss P-36:or och instruerats att nödlanda på den förmodat obebodda ön Ni’ihau. Piloten visste inte att den privatägda ön visst har en liten amerikansk-japansk befolkning när han landade.

Får hjälp av invånare

Lokala, engelsktalande Howard Kaleohano fråntar Nishikaichi hans vapen och dokument och erbjuder honom hjälp efter den svåra landningen. På grund av språkliga kommunikationssvårigheter, kallas japanskfödde bifarmare Ishimatsu Shintani, 60, och Yoshio Harada, 38, på plats för att agera tolkar.

Visste inte om attacken på Pearl Harbor

På grund av den isolerade tillvaron på ön, har nyheten om Pearl Harbor inte nått fram till invånarna ännu. Niscikaichi berättar om den för sina tolkar som senare tar hans parti i frågan. Niscikaichi tas sedan väl hand om medan han i hemlighet väntar på ubåten som skall rädda honom från ön.

Niscikaichi börjar, för att få tillbaka sina fråntagna papper, samarbeta med Harada och Shintani. Efter att de tre misslyckas med uppdraget, börjar våld brukas. De försöker tända eld på planet, stjäl vapen och tar folk som gisslan. Bland dem Ben Kanahele, 49, och hans fru Kalima.

I ren desperation att få tillbaka sina dokument, bränner Nisciaichi ned huset de skall ha funnits i. Kaleohano – som tagit dem – har försvunnit och piloten tvingar under hot Kanahele att leta reda på honom.

Vapen drogs under sen kväll 12 december

När Kanahele vägrar, börjar blodet spillas. Nishikaichi skjuter Kanalehe i bröstet, höften och skrevet. Detta stoppar inte den storväxte Ni’ihau invånaren, som slänger piloten i en stenvägg. Kanaheles fru slår Niscikaichi i huvudet med en sten tills maken skär halsen av honom med en kniv. Harada skjuter sig själv i ren panik över det han åstadkommit.

Motstående parter hyllar egna

Morgonen därpå är striden över. Ben Kanahele förväntas nu överleva sina skador med god vård och ses som en hjälte av folket på Niihau och övriga amerikaner. I Japan hyllas däremot den
döde stridspiloten Niscikaichi som martyr och hjälte.
Denna till synes småskaliga drabbning mellan två folk som står emot varandra i detta krig, kommer knappast att ihågkommas länge, men visar att slagen också kan ske mellan få individer på personlig nivå.Nishikaichi's_Zero_BII-120Nishikaichis Mitsubishi A6M2 Zero strax efter
nödlandningen på Ni’ihau
Shigenori_Nishikaichi,_The_Niihau_Incident              Japanske stridspiloten Shigenori Nishikaichi

Källor:

http://http://www.historynet.com/the-niihau-incident.htm/2

https://en.wikipedia.org/wiki/Niihau_incident

http://www.airspacemag.com/military-aviation/the-niihau-zero-18029053/?no-ist=

http://www.j-aircraft.com/research/jimlansdale/ph_crashsite/ph_crash_5.html

Bilder: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Shigenori_Nishikaichi,_The_Niihau_Incident.jpg och https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Nishikaichi’s_Zero_BII-120.jpg

  • Alexandra 2b
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s