Luftangreppen mot Storbritannien

När man ser sig omkring, är det inte längre möjligt att föreställa sig hur fridfull platsen du står på just nu, såg ut några månader tidigare. I flera månader har ett stort svart rökmoln signalerat en lika stor förödelse som molnet före det. Kroppar, jord och lera är en del av vardagen.

Den 10 juli 1940 kom de första luftanfallen som inledde slaget om Storbritannien. Västfronten för Tyskland hade varit väl upprustad mot Storbritanniens starka krigsflotta på havet. De två första månaderna har anfallen varit inriktade på fartygen i Engelska kanalen. Kriget har mesta dels bestått av stora bombardemang från luftfältet, förutom de övriga medlen. I månader har Tyskland gjort attentat mot brittiska flygbaser, hamnar, militära poster och även den civila befolkningen har skadats och blivit utsatt. I augusti och september har angreppen riktats till största del mot britternas flygfält i landet. Tyskland har genom Operation Seelöwe försökt att förstöra de brittiska marinbaserna genom The Blitz. Den mest avgörande faktorn i nulägets frontkrig är även det mest synliga, flygvapnet, som har makten i luftfältet. Dygnet runt hör eller ser man stora stridsplan över himlen. Bombningarna har framkommit genom tyskarnas Luftwaffe, medan britternas jaktplan Royal Air Forces, RAF, är starkt motstånd och de har lyckats utnyttja de stora luftfältet genom att hitta mål och guidning i försvarsattacker. Till en början bombades målen endast på dagen, men senare har kriget eskalerat och britterna har på senaste veckor fått möta på oförberedda bombningar även på nätterna.

Levnadsförhållandena är katastrofala, armén lider av svår sömnbrist likaså styrkorna i sjukstugorna. Väntan på transporterna med fler styrketrupper, mat och annan undersättnings medel känns evigt lång. Britterna har hittills lyckats att fortfarande behålla sina territorium, men Luftwaffe begick nyligen ett stort bakslag efter den 7 september när de bombade London, senare även andra storstäder, i hopp om att alla RAF stridsplan skulle bli tvungna att lyfta upp till strid, vilket skulle möjliggöra att tyskarna fick chansen att skjuta ner dem och sedan påbörja landstigningen i södra England.

Flera tappra soldater har stupat under de senaste bombanfallen 1940-1941. Förutom stora förluster av soldater har även civila utsatts, som nått upp till närmare 40 000-50 000. Storbritannien har förlorat närmare 1 000 jaktplan, cirka 300 bombplan och mer än 100 kustförsvarsplan. För Luftwaffe rör sig siffrorna omkring 800 jaktplan och 1 000 bombplan.

Efter Frankrikes förlust mot Tyskland så hoppas man nu att slaget om Storbritannien även börjat gå mot sitt slut, även fast det inte ser ljust ut för Tyskland.


London i spillror efter bombardedmang.

Heinkel He 111
Tyska Heinkel He 111 hörde till de insatta flygstyrkorna som gjorde bombangreppen.

källor:

Labyrint 2

http://www.history.com/topics/world-war-ii/battle-of-britain

http://www.popularhistoria.se/artiklar/slaget-om-storbritannien/

bildkällor:

http://spitfiresite.com/2010/09/battle-of-britai-blitzkrieg-became-the-blitz.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Britain#/media/File:Heinkel_He_111_during_the_Battle_of_Britain.jpg

Johanna Forss

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s