Slaget vid Stalingrad

Den 21 augusti inleddes striderna i Stalingard. Redan flera månader har det pågått blodiga och grymma gatustrider här. Tyska armén har gett ett hårt motstånd men den sovjetiska Röda armén har varit hård och gett ett ännu hårade motstånd. Hårdare än förväntat av Tysklands diktator, Hitler. Stalin har rekryterat flera soldater från Volga för att förstärka sovjets armé. De är dock utrustade minimalt och deras träning är även inte heller bra. Men de har ingen chans till motstånd för de som försöker fly får ett nackskott. Människoliven är inte värt mycket här. Flera soldater har fått ett nackskott av sina egna ledare.

Tiotusentals civila har redan mist livet, flera barn och kvinnor. Hela staden är i ruiner och de överlevande civila har sin enda chans till överlevnad genom att gömma sig i kloaker och hoppas på att de ska få en brödbit från en tysk eller rysk soldats minimala ranson. Staden är ett hav av döda människokroppar och sjukdomarna sprider sig här snabbare än någonsin.

stalingrad1

Stalingrad-1_2515403b

Den 19 november 1942 inleddes operation Uranus, operationen att omringa tyska armen och på så sätt stänga in tyska armen och förinta den. Det lyckades, Tyskland har ingenstans att ta vägen. 248 000 tyskar är inneslutna i staden. De vet att de är besegrade vid det här laget. Nu handlar det bara om att överleva för dem. Rykten har spridits omkring i staden om att Hitler skickat trupper och Luftwaffen till Stalingrad för att hjälpa, men ryktena har cirkulerat omkring så länge redan att de flesta vet att hjälp inte är på väg. De är på sin egen hand. Striderna har gått så långt att flera tyska soldater har försökt skada sig själv för att slippa undan helvetet som råder i Stalingrad. Tyska soldater har slut på mat och ammunition och tiotusentals har frusit ihjäl, svält ihjäl eller dött av de sjukdomar som sprider sig i staden. Tyskland var nog inte redo för den hårda kylan som råder i Stalingrad. Soldaterna är klädda i sommarutrustning.

Idag den 2 februari 1943 meddelade den tyske överbefälhavaren Paulus att tyska armén i Stalingrad kapitulerar. Dock har striderna inte ännu slutat, vissa försöker ännu visa vad de går för, men snart är det blodigaste och mest förödande slaget hittills över. Endast 90 000 tyskar är kvar, men deras liv kommer bara att bli sämre. Framför dem har de dödsmarchen till arbetlägren i Sibirien och den civila befolkningen har ingenting kvar. Deras familjer och hus är förstöda. Slaget vid Stalingrad har drabbat civilbefolkningen mest.

Ida Nygård

Källor: http://www.filateli.sk-2.se/data/archive/media/Calleartiklar/Stalingrad.pdf

http://www.so-rummet.se/aret-runt/den-tyska-6e-armen-kapitulerar-vid-stalingrad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s