Vernichtung

Judeförföljelserna har pågått sedan 1933, infört av Tysklands ledare Hitler. År 1942 tog man hatet till en annan nivå. Förintelsen som det kallas, var Tysklands sett att utrota folkslag som man var rasistiska mot genom den nazistiska rasideologin. Även som judar var det som till antalet utrotades mest, fanns det även bland annat polacker, romer, homosexuella och handikappad. Det spelade ingen roll om du var man, kvinna eller barn. Alla skulle dö.

Vernichtung, som det heter på tyska, var nazisternas plan på massmord. Man införde läger, vid namn koncentrationsläger eller förintelseläger, som var gjorda för att döda människogrupperna man kände hat mot.  I början var förintelseläger menade för att snabbt skicka människor mot döden medan koncentrationsläger var planerade som interneringsläger för politiska motståndare. Om man inte blev ihjäl gasad i gaskammaren eller fick ett skott i nacken så dog man utav andra orsaker. De vanligaste var svält, misshandel och sjukdomar. Slav och hårt arbete var en del av vardagen.  De som ansågs odugliga och inte kunna arbeta skickades direkt till gaskammaren. Dessa läger var noggrant organiserade och statliga. Lägren blev allt efter väldigt effektiva, så effektiva att krematorierna inte hann med att man började med att gräva ner liken i massgravar istället. Auschwitz var det största lägret, både koncentrations och förintelseläger, och 1,1 miljoner människor avled i lägret, varav 90 % var judar.

Omkring tre fjärdedelar av den judiska befolkningen inom Europa, en halv miljon romer, tusentals homosexuella och miljontals sovjetiska, polska och jugoslaviska krigsfångar hade man förintat. Man har räknat med att 6 miljoner judar hade mördats och med alla grupper allt som allt mellan 11-17 miljoner. 1945 tog detta elände slut, världen fick veta vad som hände inom de nazistiska dödsfabrikerna och människan hoppas att historien aldrig skulle upprepar sig själv.


Bildkälla: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Umschlagplatz_loading.jpg

BIldkälla:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buchenwald-J-Rouard-10.jpg

Ebba, 2B
KÄLLOR:
Labyrint 2
https://sv.wikipedia.org/wiki/Auschwitz
https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rintelsen

http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen
http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/judeforfoljelserna-och-forintelsen
http://omforintelsen.se/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s