Reformationen

 

martinl
Martin Luther

Den förändring som inleddes på slutet av 1200-talet inom den katolska kyrkan var i början avsedd att reformera kyrkan men slutade med en brytning av påvekyrkan och uppkomsten av andra kyrkobildningar. Nytänkare hade under en lång tid ifrågasatt påvekyrkans läror. Den engelska teologen John Wycliff från Oxford kritiserade klostren och pilgrimsfärderna. Jan Hus från universitetet i Prag tog avstånd från avlatshandeln, kritiserade tillbedjan av bilder och predikade på folkspråket. Han blev bannlyst för detta och år 1415 dömdes han till att brännas på bål.

 

  Någon som tog inspiration från dessa så kallade för-reformatorer var den tyske munken och teologiprofessorn Martin Luther. År 1517 spikade han upp på kyrkoslottsdörrarna i den lilla universitetsstaden Wittenberg i norra Tyskland sina 95 teser. I dessa teser motsatte han sig den katolska kyrkans läror, bl.a. försäljningen av avlatsbreven. Dessa brev såldes för att finansiera den stora Peterskyrkan i Vatikanstaten. Breven hävdades att vars ett löfte på att få Guds frälsning och att slippa skärselden. Detta höll Luther inte med om då han tidigare kommit fram till att frälsning endast kunde uppnås av Guds nåd, goda gärningar och personlig tro och ånger.
Som svar på detta hotade påven med att utesluta Luther från kyrkan. Luther trotsade återigen och brände upp påvens bannbulla med ett gäng studenter på stadens soptipp. Inflytelserika furstar hade till hans tur blivit tilltalade av hans opposition mot Rom, så han fick skydd av kurfursten av Sachsen.

    Luthers viktigaste budskap var att man alltid skulle utgå från bibeln i första hand. Den enda godkända bibel var den latinska Vulgata, så Luther översatte bibeln till tyska. Tack vare boktryckarkonsten fick översättningen stor spridning och den tyska bibeln trycktes över en miljon gånger under första halvan av 1500-talet. Den var även väldigt viktig för utvecklingen av det tyska riksspråket.För att människorna skulle vägledas rätt betonade även Luther att prästerna skulle predika på folkspråket.

 

      I Schweiz uppkom en ny variant av reformationen. Jean Calvin från Frankrike var en av de mest betydande 1500-tals reformatorerna, grundade sin egen religiösa rörelse, den Kalvinistiska rörelsen. Hans läror är grunden till den kalvinistiska läran och utgör grunden i den protestantiska rörelsen i Schweiz, Frankrike, Skottland och Holland. Han fortsatte reformationen i Schweiz efter Ulrich Zwinglis död.

jeancalvin
Jean Calvin

 

     Calvin formade de yttre livet enligt stränga moralkrav eftersom han var ytterst moraliskt sträng. Så som lyx, spel och dans var förbjudet. De som levde omoraliskt eller de som avvek från den rena läran fördrevs från staden. Det var Calvin som organiserade de reformerta kyrkorna, den blev den borgerskapliga kyrkan och spred sig till Nederländerna, Skottland och Frankrike. Calvin hade studerat Luthers skrifter och skärpte till många av Luthers slutsatser. För Calvin var Gud en suverän härskare som i förväg bestämt en människa, antingen till salighet eller till förtappelse. Framgång i livet och i affärer var ett tecken på att man hörde till de gudsvalda. Han lärde ut att Gud förutbestämt vilka som skulle bli frälsta och vem som inte. De valda skulle styra hela samhället. Staden Genéve var först med detta och blev därför modell för andra städer.

Den Kalvinistiska gudstjänsten präglades av en enkelhet och det förekom ingen utsmyckning av kyrkorna. Han avfärdade allt materiellt i gudstjänsten men tillät sång och enkla kors. Calvin anslöt sig till Luthers lära om rättfärdiggörelse genom tro och Bibelns auktoritet.
Allt det gamla, som t.ex. bilder och dylikt som påminde om ”katolska kyrkans mörker var förbjudna”.

Emma Svartsjö och Aurora Heinrich

Källor: Labyrint 1
Nationalencyklopedin, reformationen.http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/reformationen(hämtad 2016-03-09)
Wikipedia; Jean Calvin; Reformationen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s