Renässansen- början på en ny tid

Ordet renässans kommer från franskans ”renaissance” och betyder pånyttfödelse. Ordet används för att beteckna den tidsperiod när det antika kulturarvet återuppväcktes och medeltiden tog slut, och eftersom renässanskulturen innebar en sådan stor förändring i Europa betraktas renässansen ofta som en inledning till den ”nya tiden”.  Renässansen började i norra Italien ca år 1350 och varade till ungefär år 1600.

Renässansen föddes i Italien, i rika städer såsom Florens, Milano, Venedig och Genua. I dessa handelsstäder blev köpmännen, adeln och furstarna rika och de började tävla sinsemellan om att stöda konsten och vetenskapen, t.ex. blev det vanligt för bankirer och furstar att understöda arkitekter, bildhuggare och målare eller att gynna litteraturen och vetenskapen. Många såg även konsten som en bra kapitalinvestering och att stödja kulturen i alla dess former ansågs vara statushöjande.

florence_665x290
Florens var en viktig stad under renässansen

Under medeltiden hade man trots allt haft kvar en del av antikens kultur, bl. a. Latin var universalspråk och filosofen Aristoteles var en auktoritet. I öst hade dock antikens kultur levt kvar på ett annat sätt än i väst och genom handelskontakter, korståg och forskare som flydde från turkiska erövrare väcktes intresset för den antika andliga kulturen. Forskarna som flytt hade haft med sig en oerhörd mängd manuskript och det blev högsta mode i Italien att lära sig grekiska och studera grekiska skrifter.

lorenzo_de_medici
Lorenzo de Medici

En mecenat är en person eller organisation som ekonomiskt eller på andra sätt gynnar konst, litteratur och vetenskap. I Florens bodde familjen Medici, vilken hörde till de mest framstående mecenaterna, de lät t.ex. bygga ett antal kyrkor och öppna det första offentliga biblioteket med handskrifter för forskare från hela Europa. Familjen Medici var väldigt rik och mäktig. År 1434 grep de makten i Florens genom Cosimo de’ Medici och kom att ha stort politiskt inflytande under de närmaste århundradena, till stor del p.g.a. sin bank, som var den största i Europa under 1400-talet.

 

Dante Alighieri räknas som en av västvärldens största författare. Hans mest kända verk heter Divina Commedia (den gudomliga komedin). Detta epos skrevs inte på latin utom på den florentinska dialekten, som sedan utvecklades till det italienska folkspråket. Detta var begynnelsen till att latinet undanträngdes till förmån för italienskan. Dante hade en medeltida världsbild men han kritiserade auktoriteterna på ett för medeltiden främmande sätt och betraktas därför som en föregångare till renässansen.

200px-portrait_de_dante
Dante Aighieri

 

Jenny Thors och Elsa Österåker

 

Källor: Labyrint 1, Tom gullberg och Sture Lindholm (s.194-198)
http://faculty.ucc.edu/egh-damerow/renaissance.htm

https://sv.wikipedia.org/wiki/Medici

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A4ssansen

https://sv.wikipedia.org/wiki/Dante_Alighieri

http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

Bilder: https://sv.wikipedia.org/wiki/Dante_Alighieri

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lorenzo_de_Medici.jpg

https://wondercruises.com/sv/Destinationer/Medelhavet/Florens-Italien/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s