Häxprocesserna

Häxprocessernas tid i Europa var omkring 1450 och 1600-talet, som började vid alpregionen (Italien, Frankrike och Schweiz) och sedan spridit sig till resten av Europa. Häxeriprocesserna var vanliga i katolska och protestantiska länder. Det var huvudsakligen kvinnor men också en del män som anklagades för trolldom eller för användning av övernaturliga krafter.

Djävulen ansågs som en verklig figur, som räddade häxorna och gjorde tortyr mot människorna. Häxorna ansågs göra brott och hade en samverkan med djävulen. Ca 1480 gav påven Innocentius VIII tillåtelse till avrättning av häxor, d.v.s. han gav en tillåtelse till att bränna häxorna på bål. Två munkar (Heinrich Institoris) och (Jakob Sprenger) skrev boken ”Häxhammaren” för att underlätta häxprocesser. Boken gav goda råd om hur man skulle avslöja en häxa. Häxprocesserna var en av världens största rättsskandaler där oskyldiga anklagades och mördades.

Ca 100 000 människor anklagades för samverkan med djävulen och blev strax efter bränd på bål. Barn fungerade som bra vittnen och domstolarna upprättade häxmålen. Oftast försökte man få bekännelse via våld och tortyr. Häxorna blev oftast brända på bål, halshuggna eller ett offer i vattenprovet, där den anklagade häxan kastades i vattnet knyten. Om häxan kom upp till vattenytan flytande, hade hon eller han samarbetat med djävulen och ansågs vara skyldig. Om häxan sjönk och drunknade var hon eller han oskyldig och fick en kristlig begravning.

Katolikerna och protestanterna tyckte att djävulen var bakom allting och tog över människorna. De hade inte heller förklaringar till olyckor, oväder, döden, naturkatastrofer och sjukdomar utan allt var djävulens och de övernaturliga krafternas fel. Efter 1700-talet började häxprocesserna ta sig till ett slut

Jere & Hamed

http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/nya-tiden/haxprocesserna#

https://fi.wikipedia.org/wiki/Noitavainot

https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4xprocess

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/h%C3%A4xprocesser

https://fi.wikipedia.org/wiki/Marketta_Ristontyt%C3%A4r_Punasuomalainen

Labyrint s. 261-262

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s