1800 – talets borgerskap 

Den industriella revolutionen förändrade samhällets ekonomiska samt sociala maktrelationer, människan kunde leva sitt liv på ett helt nytt sätt. De urbana borgarna som flyttade in till städerna var de som påverkade den här livsstilsförändringen mest. Borgerskapet bestod till viss del av framgångsrika fabrikörer och handelsmän som inte hade koppling till ståndssamhällets privilegierade klasser. Ekonomin förstärktes vilket ledde till större efterfrågan på bland annat advokater, arkitekter och ingenjörer. Då ekonomin växte blev även konsumtionen större och man öppnade flera specialiserade butiker.

Namnlös

Torg i Prag

Den växande förmögna medelklassen flyttade från landsbygden in till städerna. En stor mängd pengar satsades på att omforma stadsmiljön, det byggdes behagliga bostadshus, avloppssystem och breda gator. Olika byggnader kunde ha olika byggstilar beroende på vilken historisk stil som de tyckte passade bäst till byggnadens funktion, till exempel parlamentsbyggnader hade forngrekisk stil medans bankerna hade renässans stil. De historiska stilen kan tolkas som att borgarna hade svårt med att hitta en egen identitet men kan också tolkas som att de blev mer medvetna om historia och ville ta inspiration från historiska händelser och kultur till byggnaderna. Senare blev den så kallade biedermeierstilen mode för högborgerliga miljöer och kan uppfattas som en motrörelse mot adelns empiriska stil.

Borgarna tog stor beaktande att gränsa mellan jobb och fritid. De ”gick till” och ”kom hem från” arbetet i motsats mot bönderna där arbetet alltid fanns utanför dörren. På borgarnas fritid ägnade de sig till litteratur, teater, tidningsläsning och även olika former av fritidsaktiviteter. Teatern var inte bara ett ställe för underhållning utan också ett ställe att visa upp sig och visa sin status. Läskunnigheten höjdes radikalt efter att folkskolor intogs i mitten av 1800-talet. Författare som Jane Austen, Charles Dickens och sir Arthur Conan Doyle blev kända under olika perioder under 1800-talet. Man började vilja ha en friskare kropp och sundare själ så fysisk aktivitet och idrott blev allt viktigare.

Familjen blev väldigt viktig och man skulle hålla sig till familjeidealet som gick ut på att man skulle gifta sig med någon i samma samhällsstånd, äktenskapet skulle ingås med kärlek och kunde inte brytas. Kvinnan skulle ha rollen som en värdig moder och fick inte visa andra delar av kroppen förutom huvudet för andra än sin make. Frågor om sexualitet fick man inte prata om men det fanns ändå många prostituerade i de europeiska städerna under den tid som kallades ”Victorianska tiden”. Victorianska tiden fick namnet från Storbritanniens drottning som hette Victoria och regerade i 63 år.

Namnlös1

Familj under 1800-talet

Då man fick mera pengar och intresset för det exotiska blev vanligare blev också resandet mer vanligt. Man fick inspiration av den brittiska författaren Rudyard Kipling som skrev om äventyr på olika ställen runt om i världen. Tåget med sovkupéer gjorde också att det blev bekvämare för borgare att resa runt.

Utbildning blev allt viktigare för människan. Människorna började utbilda sina söner och efter ett tag också döttrar till att sträva till en aktiv roll i det ekonomiska samhället och inte längre inom hov eller kyrkan. Folkskolor intogs i mitten av 1800-talet och kyrkan hade inte en lika stor roll i utbildningen som tidigare däremot behövdes så småningom en högre utbildningsnivå för ett framgångsrikt arbetsliv och många började skicka deras barn till privatskolor.

Jesper, Malin och Sarah

Källor:

Labyrint 1

http://www.so-rummet.se/kategorier/borgare

www.popularhistoria.se/artiklar/en-riktig-man/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Arkitektur_i_Finland

https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4skunnighet

http://litteraturhistorien.se/1800-tal/

http://litteraturhistorien.se/foljetongsromanen/

http://www.sherlock-holmes.co.uk/

bilder:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wenceslas_Square_end_of_19th_century.jpg

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=9638

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s