Häxprocessen

Simon Fleen och Andre´ Kutvonen.       Häxprocesser

 

Häxprocesserna ägde rum under 1500-1600 talet i Europa. Man tror att cirka 15 000 blev avrättade under den här tiden på grund av trolldom. Häxprocesserna fanns både i katolska och protestantiska länder. Djävulen var en värklig figur för de människor som levde då, som i sin kamp mot Gud tog människor i tjänst.

 

På senmedeltiden och framåt anklagades 100 000 människor för umgänge med djävulen. Om det fans bevis på att en människa hade umgåtts med djävulen så brändes människan på bål. Man hade också skilda domstolar för fallen med häxorna. Man använde tortyr för att få människorna att erkänna att dom hade umgåtts med djävulen.  Vattenprovet som troligen många har hört talas om använde förstås också. Det gick ut på att man band fast personen som var anklagad för häxeri i armar och ben och så slängde man dem i sjön och om de sjönk så var de oskyldiga och de flöt så var det ett tecken på att djävulen räddade dem från att sjunka. Det var oftast kvinnor som blev anklagade för häxeri.

 

I Sverige var det väldigt få avrättningar för häxeri i jämfört med resten av Europa, allt som allt så var det cirka 400 människor som blev avrättade för häxeri under åren 1492-1704. Men 300 stycken av avrättningarna skedde under det så kallade ”Det stora oväsendet” som varade under en väldigt kort tidsperiod, under åren 1668-1676. Men det var en väldigt intensiv häxjakt under dessa år.

 

Marketta Punasuomalainen var en finlandssvensk klok gumma som levde mellan åren 1600/1610 och 1658. Hon var en av de första att avrättas för häxeri i Finland. Hon blev anklagad för häxeri för att det var några bönder som var rädda för hennes häxeri så de klagade åt biskopen. Då började en präst predika mot henne och efter en stund så sa prästen att dom skulle ta fast henne och en stund efter det så dog prästen. Hon anklagades för detta så då brändes hon på bål i Vasa.

Källförteckning:

Wikipedia: häxprocesser, häxprocesser i Sverige.               Bok: Labyrint 1

Marketta Punasuomalainen

Annonser