Renässansmänniskan

 

Under renässansen började man betona självständighet och individualitet. Det blev acceptabelt att ha sin egen vilja och förnuft. Man behövde inte heller höra till en kyrka eller något annat samfund som man under medeltiden gjorde. Detta ledde till att kyrkan och påven förlorade en del av makten. Människans ställning i samhället blev allmänt bättre och människorna började njuta av livet och utveckla sina möjligheter.

Människan strävade efter ära. Idealet under renässansen var att ha många talanger, som till exempel kunna lika skickligt fäktas med svärd som att måla.

Modet under renässansen på 1400-talet kom från Italien. Dräkterna var formade efter kroppens form. Både män och kvinnor klädde sig i lysande färger. Rika människor hade kläder med mycket detaljer och tygerna var dyra. Fattigare människor hade mera enkla kläder. Kvinnor hade ofta stora urringningar i sina klänningar. Kvinnornas frisyrer var stora och innehöll mycket stora hårsmycken. Kvinnor bar träplattor på framsida överkroppen innanför klänningen, för att inte visa sina kvinnliga former. Platt bröst vid denna tid ansågs vara vackert.

Leonardo Da Vinci var ett av de största namnet under Renässansen i mitten av 1400-talet. Da Vinci var en italiensk mångtalang. Da Vinci var en konstnär, ingenjör, författare, naturforskare, musiker, fysiker och arkitekt. Da Vinci har målat flera kända konstverk som till exempel Mona Lisa och Johannes Döparen.

Förutom konstverken är Leonardo Da Vinci också känd för att ha undersökt människokroppen. Da Vinci var väldigt nyfiken på människokroppen och undersökte kroppens uppbyggnad. Leonardo Da Vinci skissade strukturer av händer, han ritade också den Vitruvianske mannen.

Marguerite_d'Angoulême_by_Jean_ClouetLEONARDO

 

Källor:

Läroboken Labyrint 1 (Tom Gullberg och Sture Lindholm) (s. 201, 205)

http://historiesajten.se/visainfo.asp

http://docplayer.se/230377-Leonardo-da-vinci-och-manniskokroppen.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Universalgeni

http://web.telia.com/~u77400305/renaman.htm

(Fakta hämtad 11.3.2016)

Heidi Nyman och Jenna Österman

 

Annonser