Vad är renässanskonst?

Renässansen uppfattas som en ”pånyttfödelse” av gamla traditioner. Renässanskonsten har bl.a. tagit inspiration från Antiken men även från Gotiken. Att man blev fascinerad av antiken märks bl.a av att gudarna från den grekiska mytologin blev vanliga motiv för konstnärer och man började också använda äldre grekiska och latinska texter samt göra exakta avbildningar av landskap.

Under renässansen sattes människan i centrum och därför kom porträttmåleriet att bli ett viktigt inslag inom målarkonsten. En av de mest kända porträttmålningarna är Leonardo Da Vincis Mona Lisa som idag hänger i Louvren i Paris bakom skottsäkert glas. Man återuppväckte även centralperspektivet, som tidigare använts av romarna, och målningarna blev tredimensionella igen och man tog också i bruk oljefärger.

Inom arkitekturen under renässansen betonade man symmetri och regelbundenhet och den italienska arkitekten Filippo Brunelleschi ersatte gotikens uppåtsträvande linjer med en horisontell linje som markerades av fönsterlister och bjälklag.

Andra kända konstnärer under renässansen var Michelangelo och Sandro Botticelli. Michelangelo Buonarotti mest berömda verk är David statyn som var ett beställningsarbete av domkyrkan I Florens. Motivet till statyn är taget från Gamla Testamentet där det berättas om när David räddar det judiska folket från att underkuvas av filistéerna genom att besegra jätten Goliat. Statyn är gjord av marmor och har blivit en symbol för staden Florens självständighet. Michelangelos mest berömda målning är de stora takmålningarna I Sixtinska kapellet I Vatikanen som skildrar skapelseberättelsen, syndafallet och utdrivandet ur paradiset.

Botticellis mest berömda målningar är ”Venus födelse”, ”Våren”, ”Pallas besegrar en kentaur” samt ”Venus och Mars”. Motivet till ”Venus födelse” är från den grekiska mytologin om kärleksgudinnan Venus födelse då hon förs i land på ön Kythera på ett snäckskal av västanvinden Zefyros och Zefyros maka Chloris. På bilden verkar Venus vara gjord av marmor och målningen representerar ett klassiskt skönhetsideal.

Venus födelse målad av Michelangelo1280px-Sandro_Botticelli_-_La_nascita_di_Venere_-_Google_Art_Project_-_edited

Källor:

Labyrint 1

http://www.popularhistoria.se/artiklar/perspektiv-pa-renassansen/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sandro_Botticelli

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A4ssansens_konst

Bildkälla: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Birth_of_Venus

Skrivet av : Martina Westerback och Melinda Smedman

 

Annonser